Tre ganske sikre trender i 2013

De som har greie på det sier at 2013 blant annet dreier seg om å gjøre Responsive design mer tilgjengelig også for mobil- og nettbrukere.

Det er nemlig ganske vanlig at disse blir bedt om å forlate festen fordi man rett og slett ikke er on the same page med de større formatene. Eller så kan vi ende opp på nettsteder som ikke er tilpasset mindre formater, noe som gjør det svært klønete å navigere seg rundt på sider som er mye større enn skjermbildet ditt. Med websider tilpasset denne ikke ubetydelige brukergruppen vil man derimot få muligheten til å henge med de større formatene, uansett hvor liten man måtte være. Det er her Responsive design kommer inn.

Responsive design

Gjør som den får beskjed om

Responsive design vil si at sidene endrer seg, eller responderer ut i fra hvilke signaler brukeren gir. Kort sagt: Den gjør som den får beskjed om. Hvis man endrer skjermbildet fra stort til mindre vil de ulike elementene få nye plasseringer, ulike størrelser og egenskaper, men likevel beholde designet, innholdet og samme nettadresse.

Multi-device design

Snill, smart og omsorgsfull

Når vi først har tatt for oss Responsive Design og dens rolle i 2013, må vi også vie litt tid til Multi-Device Design. Mange tror nemlig at dette er året hvor vi vil se at flere som jobber med web vil gi mer eller mindre avkall på enhetsspesifikk webdesign. Det vil si nettsider som kun støtter én enhet, som enten mobil eller smart-tv. I stedet lager man sider som støtter flere enheter, altså kalt Multi-Device design.

Være seg om du sitter hjemme i din egen sofa og surfer på Smart-tv, og jeg er på bussen med nettbrettet mitt, så er vi begge på samme side. Her trenger vi ikke laste ned en app for å være med i familien, for uansett hvilken enhet vi benytter oss av kan vi surfe inn samme døren som de andre familiemedlemmene, uten å risikere å bli kastet videre til en annen nettadresse. Med andre ord så er Multi-Device design litt sånn snill, nesten som internettets varme hjerte: Her kommer alle inn, og ingen blir kastet ut.

Tung og mektig eller rask og lettbeint

HTML5 LogoFlash Logo

Et av de store spørsmålene i 2013, er om Flash har kommet for å bli, eller om den rett og slett er litt for tung og gammel til å klare å støtte oppunder dagens nye og pliktoppfyllende familiemedlemmer, nemlig smarttelefoner og nettbrett. For de uinnvidde: Flash er de mindre og ofte bevegelige og/eller animerte snuttene som man ser på nettsider i form av slideshow, annonser, bannere, filmsnutter osv.

I dag beveger vi oss på nett enten vi hjemme, borte, på bussen eller på kafé. Da kommer Flash til kort fordi den ikke blir støttet av andre enheter en stasjonære datamaskiner.  Grunnen til det er at programmet bruker så mye ressurser at den tømmer mobile enheter fort for strøm samtidig som det går til nådeløst angrep på båndbredden, altså den spiser opp telleskrittene våre.

Derfor velger flere å benytte seg av HTML5, Flash sin lettbeinte raske konkurrent. Den er allerede godt etablert, har god støtte for video og film og er i ferd med å bli en hard konkurrent for Adobes Flash.

Når det er sagt, Flash forsvinner nok ikke med det første. 85 prosent av de største nettleserne støtter Flash, 95 prosent av selskapers nettsider gjør det samme og 70 prosent av webbaserte spill kan ikke leve uten (forløpig).

Noe som også taler til Flash fordel er at så lenge Internet Explorer, verdens største søkermotor, ikke legger til WebGL, vil Flash fremdeles være det programet de fleste bruker for å lage 3D på web. For de som lurer: WebGL står for Web Graphics Library, et program som kan lese både 2D og 3D direkte fra nettleseren, uten å måtte laste ned en plug-in eller et ekstra 3D-program.

Så må vi ikke glemme Apple: de nekter konsekvent å bruke Flash fordi de syntes det er et tungt og klønete program uten finess, og når 35 prosent av all nettrafikk er støttet av nettopp Appleenheter, så kan man vel ikke late som omm de ikke eksisterer heller. Så får vi se da, hva Flash og HTML5 bringer i fremtiden.

Kilder

TNW: 10 Web design trends you can expect to see in 2013

.net: 20 top web design and development trends for 2013

Accusoft´s Blog (Infographic): HTML5 VS Flash